Θέρμανση.

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το κόστος θέρμανσης ανά κιλοβατώρα φαίνεται στον παρακάτω συγκριτικό πίνακα.
Κόστος θέρμανσης ανά Kwh - Ενεργειακά κτίρια

Στο Διάγραμμα αυτό εμφανίζεται το κόστος της θερμότητας σε € ανά κιλοβατώρα, αναλόγως με το είδος καυσίμου ή την χρησιμοποιούμενη ηλεκτρική ενέργεια. Διευκρινίζουμε ότι ο νομός Ιωαννίνων ανήκει στην Ζώνη Γ.

Όπως βλέπουμε οι οικονομικότεροι τρόποι θέρμανσης είναι οι αντλίες θερμότητας, τα ενεργειακά τζάκια και η καύση βιομάζας.

 

Αντλίες θερμότητας, η πιο φθηνή θέρμανση.

Το μέλλον είναι στις αντλίες θερμότητας μιας και αποτελούν την πλέον οικονομική λύση για θέρμανση και ψύξη κτιρίων. Έχουν χαρακτηριστεί σαν τεχνολογία ανανεώσιμης μορφής ενέργειας, φιλική προς το περιβάλλον. Αυτό οφείλεται στο ότι το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας το αντλούν ελεύθερα από το περιβάλλον και το αποδίδουν στον χώρο.
Αντλία θερμότητας - Ενεργειακά κτίρια

Τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι.
1. Για κάθε μία μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν αποδίδουν στον χώρο τέσσερις
2. Έχουν την δυνατότητα να συνεργαστούν με υφιστάμενες τερματικές μονάδες (σώματα καλοριφέρ, fan coil, ενδοδαπέδια θέρμανση)
3. Εύκολη εγκατάσταση
4. Μηδενική συντήρηση

Το αρχικό κόστος εγκατάστασης αποσβένεται μέσα σε 3 έως 5 χρόνια.
Αντλία θερμότητας - Ενεργειακά κτίρια

 

Λένητες - σόμπες pellet.Πέλλετ - pellet - Ενεργειακά κτίρια

Ως καύσιμο το πέλλετ μπαίνει πια δυναμικά στη ζωή και τα σπίτια μας, αφού φαίνεται πως αποτελεί μια από τις πλέον οικονομικές λύσεις, οικονομικότερη έναντι του πετρελαίου ή και του φυσικού αερίου. Το πέλλετ έχει ως πρώτη ύλη δασικά ή αγροτικά υπολείμματα. Θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας μιας και το διοξείδιο του άνθρακα που ελευθερώνεται κατά την καύση του είναι λιγότερο από αυτό που δεσμεύεται κατά την διάρκεια της ζωής του φυτού.

Σόμπα pellet - Ενεργειακά κτίρια 

Η καύση του μπορεί να γίνει είτε σε σόμπες είτε σε λέβητες.

 

Οι σόμπες προσφέρουν μια ορατή φλόγα καύσης  και έχουν ισχύ από 5 εώς 15 κιλοβάτ. Η σόμπα έχει απόδοση 80% έως 90%, προσφέρει ευκολία στον προγραμματισμό ενώ υπάρχουν μοντέλα που μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο θέρμανσης και να ζεστάνουν τα σώματα καλοριφέρ. Απαιτεί σχεδόν καθημερινή συντήρηση και τροφοδοσία.

Οι λέβητες για πέλλετ μπορούν να συνδεθούν με θερμαντικά σώματα. Αποδίδουν σε καύση πάνω από το 90%, και τοποθετούνται σε λεβητοστάσιο. Συνοδεύονται από σιλό αποθήκευσης καυσίμου χωρητικότητας περί τα 300 κιλά συνήθως.

 

Ενεργειακά τζάκια.Ενεργειακό τζάκι νερού Ενεργειακά κτίρια

Επικρατεί η σύγχυση και η παραπληροφόρηση ότι ενεργειακό τζάκι είναι η εστία που έχει ενσωματωμένο αεροθάλαμο ή βεντιλατέρ. Αυτό δεν ισχύει.
Ούτε ο αεροθάλαμος, ούτε το βεντιλατέρ κάνουν μια εστία ενεργειακή.

Ενεργειακή εστία, είναι η κλειστού τύπου εστία η οποία έχει απόδοσή της τάξεως του 60% και πάνω και συνδυάζετε πάντα με ρυθμιζόμενη καύση.
Στην εστία αυτού του είδους, αντί να θερμαίνεται αέρας, θερμαίνεται νερό στα διπλά τοιχώματα της εστίας, το οποίο χρησιμοποιείται στη συνέχεια, είτε για χρήση (θερμοσίφωνας), είτε για θέρμανση μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, όπως ακριβώς και στους λέβητες πετρελαίου. Στην ουσία η εστία καλοριφέρ είναι ένας λέβητας με ξύλα.

Το ενεργειακό τζάκι αποδεικνύεται μια πολύ καλή λύση ειδικά για ημιαστικές ή αγροτικές περιοχές όπου η αποθήκευση και η προμήθεια του ξύλου είναι πιο εύκολη.

Προσφορές ενεργειακά κτίρια

Πουκεβίλ 2, Ιωάννινα 26510 23822